Sughitul


Sughitul este o actiune involuntara, reflexa. Spasmul muscular care sta la baza sughitului determinand patrunderea aerului in plamani, aceasta fiind ulterior oprita brusc prin inchiderea epiglotei. Aceasta succesiune de momente va determina aparitia zgomotului caracteristic sughitului. Termenul medical de specialitate pentru sughit este “singultus” si are originea in limba latina.
Sughitul apare indiferent de varsta si poate fi evidentiat chiar si la fat. Se pare ca nou – nascutii-prematur petrec 2.5% din primele luni de viata sughitand. In ciuda faptului ca sughitul scade in frecventa pe masura ce individul inainteaza in varsta, specialistii au observat ca sughitul cronic este indeosebi o problema a adultilor. Ambele sexe sunt la fel de afectate de sughitul trecator, insa sughitul cronic este mai des diagnosticat la barbati comparativ cu femeile.

Sughitul poate fi trecator sau de lunga durata, sughitul de lunga durata putand fi semnul unor boli grave. Sughitul de lunga durata poate fi de origine centrala si de origine periferica. Reflexul de sughit are un centru la nivelul creierului. Sughitul central poate indica meningita, tumorile cerebrale, arteroscleroza sau chiar coma diabetica. Sughitul de origine periferica apare cand nervul frenic (nervul motor al diafragmei) este iritat din cauza unor afectiuni ale organelor interne.

Sughitul care persista mai mult de 48 de ore implica adeseori o afectiune fizica sau metabolica. De asemenea, sughitul poate aparea si un sughit incoercibil, care nu se mai oprește, este rar și poate dura continuu luni sau ani de zile. Sughitul survine de obicei cu o frecventa de 4 pana la 60 pe minut. La barbati, mai mult de 90% din cazuri au o baza organica, in timp ce la femei este mai probabila o cauză psihogena.

 Fitoterapia recomanda urmatoarele plante medicinale: fenicul, marar, lamaie.

Tratament cu suc de lamaie:

– se iau cateva picaturi de suc de lamaie

Tratament cu ceai de marar:

– ceaiul se prepara din 1 lingurita de seminte de marar oparite cu 250 ml apa clocotita. Se va bea ceaiul cu inghitituri mici.

Tratament cu ceai de fenicul

– intr-o cana cu apa clocotita se pune o lingurita de seminte de fenicul si se lasa la infuzat 10 minute. Se respira de cateva ori, apoi se va bea ceaiul.

Alte tratamente recomandate:

– se va bea o cana cu apa rece;

– se va lua o lingurita cu zahar;

– se retine respiratia cateva zeci de secunde.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?