Spanacul


Beneficiile asupra sanatatii a spanacului include: o vedere mai buna, efecte asupra tensiunii arteriale, intareste musculatura, prevenirea degenerescentei maculare, cataractei, aterosclerozei si atactului de cord, are beneficii neurologice, ajuta la mineralizarea oaselor, are efecte impotriva ulcerului si a cancerului, protejeaza pielea, ajuta la o buna dezvoltare a fatului, este bogat in proteine ajutand la buna crestere a copiilor. Spanacul este o leguma verde ieftina, pe care si-o permte oricine. Spanacul este o buna sursa de minerale, vitamine, pigmenti si fitonutrienti. Toate acestea impreuna, fac ca spanacul sa fie benefic pentru o serie de procese vitale, in special pentru ochi, sistemul nervos, boli cardiovasculare, piele. Tinand cont de toate avantajele pe care ti le ofera spanacul, este indicat sa il consumi regulat.

Spanacul are numeroase beneficii asupra sanatatii datorita continului mare de vitamine, pigmenti, fitonutrienti si minerale, precum potasiu, magneziu, zinc, mangan, fier si calciu. Spanacul este o leguma verde cu distributie larga. Poate fi usor cultivat in gradina din spatele casei, sau pur si simplu cumparat de la magazin, la preturi rezonabile. Este o sursa de vitamine precum vitamina A, B6, C si urme din celalate vitamine. Alte elemente benefice, inclunzand tiamina si riboflavina, importante pentru corpul nostru, sunt gasite in spanac. Spanacul este bogat in pigmenti, precum beta-carotenul, luteina, etc. Spanacul ofera beneficii asupra sanatatii noastre, pe o arie larga, indiferent ca este consumat crud sau gatit.

Beneficii: Spanacul joaca un rol foarte important in mentinerea unui organism sanatos:

O vedere mai buna: Spanacul este o sursa bogata de beta caroten, luteina si xanthine, toate acestea fiind foarte benefice pentru vedere. Betacarotenul, este furnizat ochilor, datorita spanacului gatit. Spanacul ajuta in cazul bolilor aparute din cauza lipsei de vitamina A, in cazul mancarimii ochilor, ulcerului la ochi.
Degenerescenta maculara, aparuta din cauza imbatranirii, este principala cauza a orbirii. Conform studiilor efectuate de Oak Ridge National Laboratory, consumul de spanac ajuta la redobandirea pigmentilor si previne degenerescenta maculara.

Tensiunea arteriala: Spanacul are un continut ridicat de potasiu si scazut de sodiu. Aceasta combinatie de minerale este foarte benefica pentru pacientii care sufera de hipertensiune, deoarece potasiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale, iar sodiul duce la cresterea tensiunii arteriale. Acidul folic prezent in spanac ajuta la reducerea hipertensiunii si relaxeaza vasele de sange, mentinand un flux sanguin adecvat.

Intareste musculatura: Un component al spanacului, factorul C0-Q10, care este un anti-oxidant, joaca un rol important in intarirea musculaturii, in special a muschiului inimii, care pompeaza continuu sange in toate partile corpului. Conform Journal of Cardiovascular Nursing, C0-Q10 poate fi folosit in prevenirea si tratarea multor boli cardiovasculare, precum insuficienta cardiaca, hipertensiune si boli coronariene.

Cataracta: Luteina si zeaxantina prezente in spanac actioneaza ca antioxidanti puternici care protejeaza ochii de radiatiile UV, principala cauza a cataractei.

Arteroscleroza si atac de cord: Arteroscleroza este cauzata de ridigizarea arterelor. Un pigment, numit luteina, care se gaseste in spanac, reduce riscul de aparitie a arterosclerozei, a atacului de cord, dar si a accidentului vascular cerebral. Acest lucru este datorat continutului de proteine care tind sa reduca nivelul de colesterol si a altor depozite de grasime din sange.

Beneficii neurologice: Cateva componente ale spanacului, precum potasiul, acidul folic si diferiti antioxidanti sunt cunoscute cum ca ofera beneficii neurologice. Acidul folic continut de spanac, reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer.

Mineralizarea oaselor: Spanacul este o sursa bogata de vitamina K, care are rolul de a retine calciul in oase. In afara de asta, alte minerale precum magneziul, cuprul, manganul, zincul si fosforul ajuta intarirea masei osoase. Toate acestea duc la prevenirea aparitiei osteoporozei.

Impotriva ulcerului: S-a constatat ca spanacul si alte cateva legume, au abilitatea de a proteja mucoasa stomacului astfel scazand riscul de aparitie a ulcerului gastric.

Proprietati anticancerigene: Spanacul este alcatuit din multi constituienti despre care s-au constatat ca sunt utili in diferite tipuri de cancer. Acestea includ cancerul la vezica urinara, la prostata, la ficat si la plamani.

Protectia pielii: Diferiti fitonutrienti si pigmenti continuti de spanac au proprietatea de a proteja pielea impotriva razelor de soare, inclusiv de radiatiile UV. Acestea nu doar protejeaza pielea ci si repara genele afectate, impiedicand astfel aparitia cancerului de piele, pe termen lung.

Dezvoltarea fetusului: Acidul folic continut de spanac, este util pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos a fetusului. Defecte precum palatoschizisul sau spina bifida pot aparea datorita deficientei de acid folic. Vitamina A continuta de spanac, e de asemenea necesara pentru buna dezvoltare a fatului.

Bogat in proteine pentru cresterea propice a copilului: Popeye marinarul este bine cunoscut pentru obsesia acestuia pentru spanac. Desenele animate au fost in mod deliberat create astfel, pentru a incuraja copii sa consume cat mai mult spanac datorita calitatilor sale benefice pentru o crestere sanatoasa. Proteinele, mineralele, vitaminele si fitonutrientii continuti de spanac, iti ajuta copilul aibe parte de o dezvoltare proportinonala, pe durata tuturor etapelor de crestre.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?