Prevenirea si Tratarea Rahitismului


Boala a metabolismului general produsa, in special, de lipsa vitaminei D, care se manifesta la unii copii datorita alimentatiei defectuase a sugarului. Consecinta rahitismului este diminuarea sau chiar absenta mineralizarii zonei de crestere a oaselor si deformarea membrelor inferioare. Tratamentul de baza consta intr-o alimentatie adecvata, administrarea periodica a vitaminei D2 si helioterapia. Prin aportul lor de vitamine si saruri minerale, se pot administra ca adjuvante si unele preparate din plante medicinale.

Preparat de plante: 

  • Fructe maces – 30 g
  • Fructe catina – 30 g
  • Frunze de ciubotica cucului – 20 g
  • Frunze roinita – 20 g

Infuzie din o lingura de amestec la o cana de apa; se beau 2 cani pe zi, indulcite cu miere. Se recomanda asocierea cu suc de morcovi si de tomate.

Bai tonifiante cu infuzie preparata din 50 g Frunze de nuc uscate la fiecare litru de apa.

Regimul alimentar in caz de rahitism
Pentru prevenirea sau tratarea rahitismului, alimentatia trebuie sa fie echilibrata si adecvata varstei respective, alimentatie din care nu trebuie sa lipseasca un aport suficient de calciu si fier. Se recomanda ca alimentatia sa fie naturala, iar la bebelusi sa fie dublata de medicatie.
Pentru bebelusii alimentati artificial de la nastere, se recoamnda un lapte special adaptat pentru aceasta.
Pentru cei care sunt alimentati cu lapte praf sau de la vaca, este bine sa se respecte proportia indicata de medic (in general sa nu depaseasca 600-700ml) si sa se evite hranirea excesiva cu fainoase, cea mai des intalnita greseala fiind laptele cu gris.
Nu ii dati micutului gris mai devreme de luna a cincea si nu mai mult de o masa pe zi. Dupa sase luni, puteti sa ii dati o masa de lapte pe zi sub forma unei combinatii cu iaurt sau lapte acidulat cu lamaie.
Exista insa anumite preparate de lapte praf, special create, care contin vitamina D sau un complex de vitamine ce acopera nevoile zilnice ale bebelusului.
            Diversificarea se face sub forma unor preparate avand la baza proteine provenite din carne, ou, branza si glucide sub forma de zarzavaturi si fructe, grasimi din unt, smantana, uleiuri vegetale.
Alimente-medicament sunt legumele in general, spanacul, patrunjelul, strugurii etc. Astfel vor fi asimilate foarte usor de catre bebelusul tau.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?