Papadia


Cei mai multi ditre noi sunt familiarizati cu papadia ca fiind o planta incapatanata, care ori de cate ori incercam sa o smulgem din curtea noastra, continua sa creasca. Sa nu o condamnam inca, deoarece papadia are multe calitati care compenseaza obiceiul ei prost de a creste exact unde nu ne dorim.

Taraxacum officinale, cunoscuta de asemenea si ca dintele leului, coroana printesei sau pur si simplu papadie, creste usor in intreaga emisfera nordica. Se speculeaza ca e originara din Europa si Asia, dar inca se mai fac cercetatri. Papadia a inceput sa creasca frecvent si in America de Nord, datorita abilitatii sale de a creste in aproape orice tip de sol. Este usor de identificat, avand radacini groase si maro, frunze lungi care stau aproape de pamant si o tulpina care conduce la o singura floare, galben-aurie.

Papadia este folosita de mult timp, datorita proprietatilor sale medicinale. Aceasta planta comestibila este bogata in vitamine si minerale. Potrivit mai multor publicatii din lume, papadia se afla printre primele locuri in topul celor mai sanatoase plante. Conform acestor date papadia este cea mai bogata verdeata, o buna sursa de betacaroten, din care se creaza vitamina A, fiind a treia cea mai bogata sursa de vitamina A dintre toate alimentele, dupa uleiul din ficat de cod si ficatul de vita! Papadia este de asemenea deosebit de bogata in fibre, potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor si complexul de vitamine B, tiamina si riboflavina si este de asemenea o buna sursa de proteine. Papadiile sunt de asemenea bogate in micronutrienti precum cupru, cobalt, zinc, bor, molibden si de asemenea si vitamina D.

Sa presupunem ca la urmatoarea vizita la doctorul tau, acesta iti va spune ca a descoperit un medicament minune, care, consumat ca parte a dietei tale zilnice, poate, in functie de particularitatile chimicale ale corpului tau sa:
– previna sau sa vindece bolile de ficat, precum hepatita sau icterul;
– actioneze ca tonic sau ca diuretic bland pentru a-ti purifica organismul, sa iti curete sistemul, sa iti dizolve pietrele de la rinichi, altfel spus sa iti imbunatateasca sanatatea gastrointestinala;
– asiste la scaderea greutatii;
– curete pielea eliminand acneea;
– imbunatateasca functia intestinala, functionand la fel de bine si in cazul constipatiei si a diareei;
– previna sau sa reduca tensiunea arteriala mare;
– previna sau sa vindece anemia;
– scada nivelul colesterolului;
– elimine sau sa reduca drastic acidul de la stomac si balonarea;
– previna sau sa vindece diferite tipuri de cancer;
– previna sau sa tina sub control diabetul zaharat;
– si in acelasi timp sa nu aibe efecte secundare negative, si sa actioneze selectiv, numai pentru ce ai nevoie.

Papadia poate fi aplicata extern, dar si consumata pentru a rezolva numeroase probleme interne, in special bolile la rinichi, disfunctii ale ficatului  si probleme digestive usoare. Daca prepari si consumi o infuzie sau un tonic din radacina de papadie poti sa iti intaresti rinichii si sa elimini toxinele din corp. Papadia este de asemenea de ajutor datorita proprietatilor sale diuretice, curatand sistemul, fara sa epuizeze nivelul de potasiu.

Sucul proaspat din tulpina, este folosit ca agent antibacterial, pentru a ajuta la vindecarea ranilor banale sau a zgarieturilor. Latexul gasit in planta a fost folosit de-a lungul istoriei pentru eliminarea negilor si a bataturilor. Pentru aceia dintre noi care cauta un ajutor in frumusete, o lotiune de piele poate fi preparata prin distilarea frunzei (baza acesteia) in apa. Acest amestec curata pielea si este eficient in estomparea pistruilor.

Daca ti-ar prescrie doctorul tau acest medicament miraculos, l-ai folosi regulat, pentru inceput pentru a rezolva problema, care iti da batai de cap, apoi pentru a-ti mentine sanatatea?

Daca esti nerabdator sa mananci niste fructe proaspete care nu sunt coapte inca, papadia te poate ajuta. Florile si frunzele plantei, cand sunt adaugate intr-o punga cu fructe necoapte, elibereaza etilena, care ajuta la coacerea fructelor. Alte utilizari ciudate ale papadiei include colorantul rosu inchis, care poate fi facut din extras de papadie, dar poate fi de asemenea si o planta hranitoare.

Acum ca esti convins de beneficiile papadiei, aici sunt niste sfaturi cum poti utiliza aceasta planta:
Florile si frunzele tinere (nu e recomandabil folosirea frunzelor batrane deoarece sunt mai amare) pot fi consumate crude, intr-o salata proaspata

– intreaga planta este de multe ori uscata si folosita in capsule sau extractii.

– daca este uscata radacina, se poate face un ceai din ea sau un substituent pentru cafea

– daca te simti aventuros, poti prepara un vin din plante din florile fermentate


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?