Obligeana


Obligeana sau trestia mirositoare este planta aromatica, ierboasa, perena, inalta de 1.5 m, raspandita in locurile mlastinoase, la marginile baltilor si apelor curgatoare, mai ales in Banat si Crisana. Se si cultiva in teritoriile localitatii Sat-Chinez judetul Timis.

De la obligeana se recolteaza rizomii, in septembrie-noiembrie si primavera in martie si aprilie.

Din culture, recoltarea se face numai toamna, in anul al doilea, dupa evacuarea apei de pe terenul cultivat si zvantarea locului. Se scot rizomii din sol cu plugul, cu masina de recoltat cartofii sau cu cazmaua. Se aleg rizomii grosi de cel putin 1 cm.

Din locurile necultivate, toamna sau primavera, se scot rizomii cu greble, cangi sau furci. Rizomii tineri, mici, cu grosime mai mica de 1 cm, se ingroapa din nou in mal si tot pentru refacerea plantelor in zona, se lasa pe toata suprafata si obligene nerecoltate.

Rizomii se spala, se curata de radacini si de resturile frunzelor, se taie in fragmente de 10-15 cm, iar cei mai grosi se despica. Pentru cazul cand se cer decojiti, se inlatura straturile exterioare imediat dupa curatirea de radacini si frunze, in locuri ferrite de lumina soarelui.

Se lasa sa se zvante cateva zile, apoi se usuca in incaperi calde sau in uscatorii, la temperature sub 40 °C.

Din 3-5 kg rizomi proaspeti, rezulta 1 kg rizomi uscati, cafeniu deschis la exterior si alb-roz la interior, cu cicatrice inelare pe o parte si triungulare pe partea opusa(superioara), cu miros placut aromat si gust amar, aromat.

Se ambaleaza in saci textili.

Preparatele de obligeana maresc pofta de mancare, reduc balonarile, au efecte calmante asupra nervilor. Rizomii de obligeana se mai utilizeaza in industria alimentara si in parfumerie.

Obligeana a fost adusa in Europa de rasarit prin secolul XIII, tatari, care o utilizau pentru a-si dezinfecta apa de baut. Planta s-a aclimatizat si raspandit apoi in toata Europa. In prezent a devenit destul de rara, incat specialistii recomanda sa se evite distrugerea ei. In climatul nostru, semintele sale nu ajung la maturitate, iar inmultirea speciei se face destul de lent, numai prin ramificarea rizomului.

Se utilizeaza sub forma de :

  •  Infuzie sau decoct din 1 lingura rizom uscat si macinat la 200 ml apa. Infuzia se bea in 3 reprize/zi, in cazul bolilor de stomac, indigestii dar si raceala, reumatism, scorbut, boli nervoase. Din decoct se beau 3-4 linguri/zi, inainte de masa, ca tonic gastric, pentru evitarea starilor de voma, activarea diurezei si transpiratiei in stari gripale, nefrite si enterite.
  • Tinctura din 10-20 g rizomi uscati si maruntiti in 100 ml alcool de 70°. Se macereaza 8-10 zile, la temperatura camerei, cu agitatie de 2-3 ori/zi, apoi se strecoara in sticlute brune, bine inchise si se consuma zilnic 20-30 de picaturi, de 2-3 ori/zi, inainte de mesele principale, pentru stimularea poftei de mincare sau, dupa masa, pentru actiune carminativa.
  •  Tinctura in amestec din 30 g rizomi de obligeana, 20 g fructe de chimion, 20 g fructe de fenicul, 20 g flori de musetel si 20 g menta la 1 litru alcool de 70 de grade. Se macereaza 7 zile si se beau 3-4 linguri/zi, avind efecte carminative (elimina gazele abdominale) sau sedative in bolile nervoase si mintale (isterie, epilepsie, delir, nevroze, amnezie, insomnie, melancolie).
  • Vin aromatic din 100 g rizomi uscati la 1 litru de vin rosu. Se macereaza la rece 8 zile, se adauga 150 g zahar si se bea cite un paharel inainte de masa, avind actiune tonic-amara in stimularea poftei de mancare dar si pentru efecte sedativ-antispastice.
  •  Pulbere din 1-4 virfuri de cutit de rizomi uscati si macinati, care se ia zilnic, inainte de masa, ca tonic gastric si stomahic.
  •  Radacina uscata, mestecata incet, ii poate ajuta pe fumatori sa scape de acest viciu. Dupa mestecare, se arunca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?