Morcovele


Atat morcovele salbatic, cat si cel domestic apartin speciei Daucus carota. Morcovele salbatic este deosebit prin numele Daucus carota-Carot, de cel domestic care poarta numele Daucus carota-Sativus.

Morcovele are o istorie obscura, incojurata de enigma, fiind greu de stabilit cand anume a avut loc domesticirea acestuia. Larga distribuite a morcovelui salbatic, absenta radacinii de morcove din sapaturile arheologice si lipsa de documente justificative nu ne permite sa determinam precis cand si unde a inceput domesticirea morcovelui.

In decurs de sute de ani morcovele a ajuns dintr-o radacina mica, tare, amara si subtire intr-o radacina carnoasa, dulce, neramificata si comestibila. Pana la aparita morcovelui domestic si morcovele salbatic, era crescut in gradini si folosit ca planta medicinala.

Beneficiile morcovelui
Beneficiile asupra sanatatii a morcovelui include reducerea colesterolului, prevenirea atacului de cord, apararea impotriva anumitor tipuri de cancer si multe altele. Majoritatea beneficiilor morcovelui pot fi atribuite continutului de beta-caroten si fibre a acestuia. Radacina, este de asemenea o sursa buna de agenti antioxidanti. Morcovii au un continut bogat de vitamina A, vitamina C, vitamina K si potasiu.

Atat adultilor cat si copiilor le plac morcovii datorita texturii crocante si a gustului dulce. Culoarea originala a acestuia este portocaliu, dar se gasesc si morcovi albi, galbeni, rosii sau violeti.

Benificiile morcovelui asupra sanatatii include urmatoarele:
Previne bolile de inima : intr-un studiu destinat sa dezvaluie valoarea terapeutica a morcovilor, cercetatorii de la Laboratorul Gastrointestinal Wolfson, din Edinburgh, Scotia au aratat ca reduce nivelul colesterolului cu 11% daca se mananca in fiecare zi 7 grame de morcovi cruzi. Colesterolul mare este un factor major in aparita bolilor de inima. Deci, cum consumul regulat de morcovi ajuta la scaderea colesterolului, putem spune ca previne aparita bolilor de inima. Un grup de cercetatori suedezi au descoperit ca legumele radacinoase poate reduce sansa de a suferi un atac de cord. Un studiu efectuat la Institutul de Cercetare Farmacologic Mario Negri, din Italia a aratat ca cei care mananca mai multi morcovi sunt supusi unui risc de a suferi un atac de cord cu o treime mai mic decat cei care consuma mai putini morcovi.
Previne cancerul: consumul de beta-caroten a fost atribuit reducerii riscului de aparitie a unor tipuri de cancer, in special cancerul pulmonar. Cercetatorii britanici au descoperit ca marirea consumului de beta-caroten de la 1,7 la 2,7 miligrame pe zi reduce riscul de aparitie a cancerului pulmonar cu 40%. Un morcove de marime medie contine 3 miligrame de beta-caroten. Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca mancand morcovii care sunt bogati in fibre reduce riscul aparitiei de cancer la colon cu aproximativ 24%. Alt studiu arata ca femeile care mananca morcovi cruzi sunt expuse la un risc de 5 pana la 8 ori mai mic de a dezvolta cancer la san decat cele care nu consuma morcovi.
Degenerescenta maculara: este o boala de ochi de care sufera in mod obisnuit persoanele in varsta. Aceasta afecteaza macula. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma mai mult beta-caroten prezinta un risc cu 40% mai mic, comparativ cu persoanele care consuma mai putin beta-caroten.
Imbunatateste vederea: deficienta de vitamna A poate cauza dificultati de vedere la lumina slaba. Cum morcovii au un continut bogat de vitamina A, sunt foarte potriviti in imbunatatirea vederii.
Atacul cerebral: un morcove pe zi reduce riscul aparitiei atacului cerebral cu 68%. Multe studii au consolidat efectul morcovilor asupra creierului. Studiile facute pe pacientii care au suferit un atac cerebral au dezvaluit ca persoanele care au un nivel de beta-caroten in organism, au mai multe sanse de supravietuire.
-Diabetul: Morcovii sunt buni pentru reglarea zaharului in sange datorita prezentei de carotenoizi in morcovi.

Morcovii au si calitati antiseptice si de aceea pot fi folositi ca laxativ, vermicid precum si ca remediu pentru bolile ficatului. Uleiul de morcovi e remediu bun pentru pielea uscata. Acesta face pielea mai moale, mai fina si mai ferma. Sucul de morcovi imbunatateste sanatatea stomacului si are un bun efect asupra sanatatii gastrointestinale.

De aceea morcovii, cosumati cruzi, sub forma de suc sau gatiti sunt buni pentru sanatatea ta.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?