Merisorul


Merisorul sau pomusorul, sau coacazul de munte este un arbore care creste in tufe de pana la 30 cm inaltime, in zonele de munte la altitudini de peste 1300 m, in pajisti si in luminisuri, in Carpati inalti, mai ales pe teritorii ale judetelor Suceava, Bistrita-Nasaud, Harghita, Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Valcea.

Tulpinile merisorului sunt ramificate. Frunzele, cu margini intregi, sunt lungi de 2-2,5 cm si late de cca 1 cm, pieloase, verde inchis pe fata superioara, mai deschis pe cea inferioara, unde se vad si punctele mici, cafenii-roscate. Forma frunzelor este alungita, rotunjita spre varf si mai ingusta spre petiolul scurt.

Florile cresc cate 2-6 pe varfuri, au forma de clopotei de culoare alb-roz, cu cate 5 petale unite. Inflorirea are loc in perioada mai-iulie. Fructele sunt mici bace zemoase, cu diametrul in jur de 0.5 cm, la inceput albe, apoi rosii, avand in interior multe seminte mici.

De la merisor se recolteaza frunzele in septembrie-octombrie.

Recoltarea se face taind cu cutitul sau cu foarfeca ramurile cu frunze tinere. Se elimina de pe ramuri frunzele patate sau uscate. Ramurile se intind apoi in strat subtire, in incaperi calduroase si aerisite, in poduri ventilate sau la umbra. In uscatorii, temperatura aerului cald nu trebuie sa depaseasca 30 de grade Celsius. In general, uscarea trebuie facuta cat mai repede, prelungirea timpului de uscare atragand micsorarea valorii medicinale a produsului. Dupa uscare frunzele se strujesc. Din 4 kg frunze proaspat recoltate, rezulta 1 kg frunze uscate, de culoare verde, mai deschise pe partea inferioara, cu puncte fine cafenii-negricioase, cu gust astringent si putin amar.

Se ambaleaza in saci de hartie sau in saci textile.

Ceaiul din frunze de merisor se recomanda in tratamentul infectiilor urinare. Pentru ca efectul sau sa fie marit, bolnavii vor lua in acelasi timp si bicarbonate de sodium, alcalinizarea urinii fiind favorabila.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?