Menta


Menta ( Mentha piperita) sau izma buna este planta de cultura,  ierboasa, perena, care se inmulteste prin tulpinile sale taratoare( stoloni). Infloreste din iunie pana in septembrie. Planta are miros aromat, caracteristic si gust intepator, racoritor.

De la menta se recolteaza atat frunzele, cat si toata partea aeriana. Partile aeriene ale mentei, recoltate in timpul infloririi, contin 0,3-0,5% ulei volatil, iar frunzele 1-2% ulei volatil cu compozitie chimica diferita in functie de provenienta. Principala componenta a uleiului volatil de menta este mentolul (pana la 70%), precum si mentone, mentofuran, a-pinen, felandren, limonen etc. Frunzele mai contin cantitati apreciabile de tanin, acizi organici, vitamina C, saruri minerale si substante antibiotice etc.

Ceaiul si preparatele farmateutice din menta calmeaza durerile in boli de stomac, colecistita si stari diareice, sunt antivomitive, antidiareice, descongestionante, dezinfectante ale cailor respiratorii. Uleiul volatil de menta se intrebuinteaza ca medicament, dar si aromatizant in preparatele igieno-cosmetice, in industria bomboanelor si bauturilor alcoolice.

Ca uz extern, revigoreaza pielea, o intinereste, sporeste circulatia subcutanata este utila pentru circulatia periferica proasta (maini sau picioare reci se tin in fiecare seara in apa fierbinte cu 30 picaturi de menta la o jumatate de cada). Elimina oboseala picioarelor, se foloseste o dilutie de ulei de masline 5 linguri cu 10 picaturi ulei de menta si zeama de la o lamaie si se ung gambele delicat, in strat subtire, in fiecare seara.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?