Lemnul Dulce


Speciile de lemn dulce sunt plante ierboase, perene, inalte pana la 1,5 m. In pamanat au rizomi cafenii, cu ramificatii orizontale, lungi de cativa metri. Din rizomi pornesc radacini numeroase si lungi. Culoareaa radacinilor si rizomilor in interior este galbena, iar gustul lor este dulce, mai ales dupa uscare. Specia G. glabra este raspandita mai ales in jurul localitatilor Carligele, Rastoaca, Gara Unirea, Vulturul, Valea Putnei din judetul Vrancea, Ramnicu-Sarat jud. Buzau, Calarasi jud. Ialomita si de asemenea in judetul Braila. G.glandulifera creste in apropiere de Orastie jud. Hunedoara si Bradu jud. Sibiu. Ambele specii prefera zone calde si joase, terenuri nisipoase, afanate, langa rauri. Se poate cultiva in sudul tarii G. glabra.

De la lemnul dulce se recolteaza rizomii si radacinile.

Radacina de lemn dulce este laxativa. se mai foloseste in unele forme de tuse si la prepararea unor medicamente cu care se trateaza gastritele si ulcerul gastric. In farmacii si in industria de medicamente, serveste la corectarea gustului unor medicamente. Se intrebuinteaza, de asemenea, in industria alimentara si la umplerea stingatoarelor contra incendiilor.

Lemnul-dulce contine glicirizina, o substanta care permite inlaturarea problemelor ficatului provocate de substantele toxice (medicamente, alcool, pesticidele sau ierbicidele care contamineaza alimentele).

Glicirizina este de 50 de ori mai dulce decat zaharul si actioneaza la fel ca si cortizonul.

Extractul din radacina de lemn dulce are actiune antiinflamatoare, antihistaminica, antialergica si regleaza schimbul de apa si saruri. De asemenea, fortifica sistemul imunitar si endocrin, si poate fi administrate si ca antidepresiv.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?