Coada Calului


Este o planta ierboasa, inalta de 20-50 cm, cu doua feluri de tulpini. Tulpinile care cresc din rizomul plantei la inceputul primaverii sunt cafenii sau roscate, au in varf un spic purtator de spori si se numesc tulpini fertile. Ele pier pana la inceputul verii.

Tulpinile de vara, sau tulpinile sterile, apar ceva mai tarziu, sunt de culoare verde deschisa, lungi de 20-50 cm, groase pana la 50 mm, aspre si au 6-19 coaste. Din loc in loc prezinta noduri. In dreptul fiecarui nod, frunzele plantei, care au aspect de solzi ce se termina cu dinti cafenii, se unesc formand un guleras(vagina). Tot din dreptul nodurilor pornesc imprejurul tulpinii ramuri pline la interior, avand cate 4 muchii si arcuite in sus, dand plantei aspectul unui bradut. Marimea ramurilor se aseamana cu marimea acelor de pun, dar au noduri si sunt din ce in ce mai mici cu cat cresc mai aproape de varf.

Coada calului creste prin lunci, pe locuri cultivate mai ales cu porumb sau cu cartofi, de-a lungul cailor ferate, prin rapi, din campie pana in zona muntoasa.

De la coada calului se recolteaza tulpinile sterile cu secera, cutitul sau foarfeca.

Coada calului este o planta cu calitati favorabile in tratamentul unor boli de rinichi si vezica urinara, al unor forme de tuse, in anemii si convalescente.

Ceaiul de coada-calului se pre­pară din 1 linguriţă cu vârf de plantă care se lasă un minut într-o cană cu apă clocotită du­pă care se strecoară, trebuie con­sumat cam 2 ceşti pe zi. Este recomandat pentru tra­ta­rea amigdalitei (gargară), tra­ta­rea inflamaţiilor mucoasei bu­ca­le, stomatite, polipi, dureri de cap, oboseală, stres, tensiune ar­terială, astm, artroză, artrită, afec­ţiuni ale prostatei, colică renală, gută, hemoroizi, pro­ble­me articulare, dermatoză, in­su­fi­cienţă respiratorie, depresie, cram­pe la stomac, pancreatite, şi tot aşa, dacă aş continua mi-ar trebui câteva pagini. 

Dacă do­ri­ţi să vă pregătiţi dum­nea­voas­tră acasă tinctura de coa­da-calului puneţi la macerat 10 gra­me de plantă şi 50 ml de al­co­ol rafinat timp de 2 săp­tă­mâni, la căldură agitând ames­te­cul în fiecare zi. Tinctura este efi­cientă împotriva transpiraţiei pi­cioarelor dacă vă masaţi pi­cioa­rele seara după ce le-aţi spă­lat, iar dimineaţa, pe sto­ma­cul gol, serviţi o ceaşcă de ceai. Şi am mai aflat ceva de la o prie­tenă de-a mea care a scăpat de mătreaţă masându-şi zilnic pă­rul cu o infuzie de coada-ca­lului urmat de un masaj cu ulei de măsline (de calitate). Când pre­gătiţi pulberea (prin mă­ci­na­rea plantei) o depozitaţi în bor­cane de sticlă închise ermetic şi administraţi din ea câte o lin­guriţă rasă, pe stomacul gol de 3 ori pe zi, fiind foarte bine to­le­rată de organism şi în tra­tamente de lungă durată. Şi a­ten­ţie, planta nu este reco­man­da­tă copiilor decât dacă spe­cia­listul hotărăşte un tra­ta­ment scurt şi extern.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?