Cicoarea


Cicoarea este o planta ierboasa, inalta pana la 1.5 m, cu tulpina ramificata.

Radacina lunga de cc 15 cm, este ca un fus. Frunzele de la baza, grupate in rozeta, sunt lunguiete si scobite adanc. Frunzele de pe tulpina si ramuri sunt si ele lungi, dar nedivizate. Cele superioare au margini intregi si inconjoara cu baza lor tulpina, respective ramurile. Fata inferioara a frunzelor este de culoare mai deschisa, fiind acoperita cu perisori.

Inflorescentele se afla la subsuoara frunzelor superioare, cate una sau doua, au diametrul de 3-4 cm, si se compun din flori ligulate albastre, mai rar albe sau alb-roze, fiecare ligula avand 5 dinti terminali, se deschid dimineata, in zilele insorite, din iunie pana in septembrie. Planta contine un suc laptos.

Cicoarea este raspandita in toata tara, pe langa drumuri, pe locuri necultivate, prin campii. O varietate de cicoare se cultiva pentru a i se recolta radacinile, din care se fabrica un inlocuitor de cafea. Cicoarea de gradina se cultiva ca planta de salata.

De la cicoare se revolteaza atat partea aeriana cat si radacina.

Partea aeriana se recolteaza in perioada infloririi, incepand din iulie pana in septembrie, fara baza lemnoasa, cel mai bine dimineata, dupa ce roua se evapora si inainte de a se inchide florile. Se usuca in straturi subtiri, in locuri umbroase, uscate, bine aerisite. Florile uscate sunt albicioase-cafenii.

Din 5-7 kg planta proaspat recoltata se obtine 1 kg planta uscata.

Se ambaleaza in saci textili.

Radacinile se recolteaza in septembrie si octombrie, cu harletul. Se curata de pamant, se spala repede, se zvanta si se usuca in incaperi sau adaposturi curate, aerisite, iar cand vremea este umeda, la 40-50 grade Celsius in uscatorii cu aer cald. Din 4-5 kg radacini uscate, cafenii-cenusii la exterior, iar la interior albicioase, cu mici puncte galbene-cafenii lipsite de miros, cu gust mucilaginous-amar.

Se ambaleaza in saci textili. In intreprinderi se preseaza, inainte de ambalare, cu masinile de balotare.

Radacina, ca si planta intreaga, sunt indicate in tratamentul unor boli de ficat si de stomac.

Este indicata si pentru cei care vor sa aiba un nivel mai scazut al colesterolului, stimuland si sistemul imunitar si potolind bolile intestinale, datorita faptului ca alunga bacteriile periculoase. Din acest punct de vedere, aduce aceleasi beneficii ca si iaurtul.
Aceasta planta salbatica este cunoscuta si pentru puterea de a creste apetitul, stimuland secretia bilei si a urinei. Radacina de cicoare este folosita pentru ameliorarea gutei, a infectiilor pielii, a febrei, anuland greata si problemele ficatului.

Poti sa iti faci cafea decofeinizata din radacini de cicoare prajindu-le pana cand devin de un maroniu inchis si le poti transforma intr-un fel de praf. Ele trebuie culese de pe camp toamna si putand fi folosite sub forma de ceai care te scapa de inflamatii minore si bubite. Are si efect detoxifiant, tonic si decongestionant al organelor interne.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?