Cat de sanatoasa e carnea de miel?


Din cele mai vechi timpuri, mielul a fost privit ca un simbol religios. Adesea a fost folosit ca sacrificiu sau ca simbol al sacrificiului, in multe religii, inclusiv in iudaism. In multe tari, carnea de miel este un fel de mancare traditionala de Pasti, care comemoreaza Cina Cea de Taina, la care se crede ca a fost servita carne de miel. Iisus este adesea numit, ca fiind „Mielul lui Dumnezeu„.

Carnea de miel, este un aliment principal in bucatariile mai multor tari, precum Grecia, Turcia, Noua Zeelanda, Australia si tari din Orientul Mijlociu. In ziua de astazi cea mai mare productie de carne de miel esta in Australia si Noua Zeelanda. Atat Mexic cat si Canada exporta cantitati semnificative de carne de oaie, dar exporta doar mici cantitati de carne de miel.

Deoarece carnea de miel nu s-a bucurat de o atentie prea mare din partea cercetatorilor, nu se gasesc multe studii in literatura de specialitate in ceea ce priveste o analiz amanuntita asupra efectului acesteia asupra oamenilor in cazul anumitor boli.

Se considera ca sprijina sanatatea inimii.

Prima zona in care se crede despre carnea de miel ca ar avea beneficii este cea care implica bolile cardiovasculare. Motivele care sustin aceasta ipoteza sunt:

Carnea de miel este frecvent consumata in zonele mediteraneene, unde s-a dovedit ca ajuta la diminuarea riscului aparitiei de boli cardiovasculare.

– In ciuda faptului ca aproximativ o treime din grasimi provine din grasimi saturate, carnea de miel poate fi o sursa semnificativa de omega-3 si contine de asemenea o mare cantitate de grasimi mononesaturate (40% din totalul de grasime). Omega-3 si grasimile monesaturate sunt asociate cu scaderea riscului dezvoltarii unor boli cardiovasculare.

Carnea de miel este o buna sursa de vitamina B12 si ofera de asemenea importante cantitati de vitamine B1, B2, B3, B6, acid folic, biotina, acid pantotenic si de colina. Vitaminele B6, B12 acidul folic si colina sunt deosebit de importante in mentinerea unui metabolism sanatos a homocisteinei si poate preveni acumularea excesului de homocisteina in corp. Nivelurile ridicate de homocisteina din sange sunt factorul cheie in aparitia bolilor cardiovasculare.

Carne slaba (cum ar fi cele de pe spinarea si piciorul mielului) ofera un raport de omega-6:omega-3 de aproximativ 5:1. Potrivit studiilor acest raport este cel ideal pentru a preveni bolile de inima.

Carnea de miel ofera minerale antioxidante care ajuta la reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare prin reducerea elementelor oxidante nedorite. Carnea de miel ofera o importanta cantitate de selenium si de zinc.

Alte potentiale beneficii asupra sanatatii.

Consumul de carne de miel ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Carnea de miel a fost aprobata de Asociatia Diabeticilor, unde este privita ca fiind carne slaba care are un continut mare de proteine si care poate fi incorporata in retete in cantitati de 3-4 uncii per portie. Carnea de miel este deseori neevaluata pe lista indexului glicemic datorita continutului de carbohidrati inexistent. Absenta carbohidratilor permite complexului de vitamine B, continut de carnea de miel, sa ajute la metabolizarea carbohidratilor din alte alimente consumate alaturi de aceasta.


One Response to “Cat de sanatoasa e carnea de miel?”

  1. Adela spune:

    Foarte buna carnea de miel si daca e si sanatoasa …. de abia astept sa mananc miel de Pasti 😛

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?