Castanul Salbatic


Castanii salbatici sunt arbori ornamentali, inalti pana la 30 m, cultivate prin parcuri, pe marginile strazilor etc.

De la castanul salbatic se recolteaza scoarta ramurilor tinere, frunzele, florile, si semintele.

Scoarta se recolteaza in martie – mai, de pe ramuri de 2-5 ani, a caror suprafata nu are crapaturi, cand se plesnesc mugurii. La interior este albicioasa. Se taie fragmente de 5-15 cm, se usuca la soare, sau in uscatorii, sub 60 °C. Din 2.5-3 kg scoarta proaspata, rezulta 1 kg produs uscat. Se ambaleaza in saci textili.

Florile se recolteaza cand 50-60% din inflorescente sunt deschise in zile insorite. Se intind in incaperi unde se usuca repede, pentru a nu-si schimba culoarea, iar in uscatorii sub 40 °C. din cca 7 kg flori proaspete, rezulta 1 kg flori uscate.

Frunzele se recolteaza fara cozi, din timpul infloririi, pana in iunie. Culese mai tarziu, se inegresc la uscare. Se usuca in straturi subtiri, in locuri bine ventilate, iar in uscatorii – sub 65°C. din 3.5-4 kg Frunze proaspete, rezulta 1 kg de Frunze uscate. Se ambaleaza in saci textili sau de hartie.

Semintele ( castanele) se aduna in septembrie si octombrie, zilnic, pe masura ce cad din copac. Se aleg cele intregi, sanatoase, curate. Intinse in straturi de 25-30 cm grosime, in locuri uscate, adapostite si cu buna aerisire, se usuca in timp de 3 saptamani. Pentru a nu se mucegai, se intorc zilnic, cu lopeti de lemn. In uscatorii cu aer cald, se mentin la inceput la 40 °C, timp de o ora, apoi se ridica temperature la 60 °C. din 1,5- 2 kg castane proaspete, rezulta prin uscare 1 kg. se ambaleaza in saci textili.

 Principiile active din produse de castan salbatic au proprietati antiinflamatoare, mai ales prin efectele care le produc la nivelul vaselor de sange.

Poate fi eficent pentru:

  • varicoza venoasa si alte afectiuni ale sistemului circulator (insuficienta venoasa cronica),
  • durere, stare de oboseala, tensiune, inflamatii la nivelul picioarelor, iritatii si retentie de apa (edem).

 Din produsele recoltate de la castanul salbatic, se obtin industrial medicamente pentru tratarea varicelor, flebitelor, hemoroizilor.

Castanul salbatic contine o substanta care are capacitatea de a subtia sangele, precum si de a ingreuna scurgerea lichidelor de la nivelul venelor si a capilarelor. In acelasi timp, anumite substante regasite in alcatuirea castanului salbatic stimuleaza eliminarea lichidelor din organism prin procesul de mictiune, prevenind in acest fel retentia de lichide (edem).


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?