Alergiile – Remedii si Dieta


O alergie sau o reactie alergica este un raspuns anormal al sistemului imunitar datorita unor anumiti stimuli, precum ingredientele anumitor alimente sau praf. Functia normala a sistemului nostru imunitar este de a proteja corpul nostru impotriva anumitor infectii si a altor amenintari, dar in anumite circumstante sistemul nostru imunitar se poate defecta. Persoanele care sufera de alergii, au anumite anormalitati ale sistemulului imunitar, care cauzeaza o reactie gresita la anumite substante, ca si cum acestea i-ar dauna persoanei respective. Aceasta reactie defensiva este declansata de o reactie alergica, iar substanta care declanseaza aceast raspuns al sistemului imunitar este cunoscuta ca alergen. Sunt diferiti alergeni care pot produce asemenea reactii si pot include anumite ingrediente din dieta ta, praful sau fumul, polenul, chimicale din anumite medicamente, uleiuri sau cosmetice. Inainte sa folosesti anumite remedii naturale impotriva alergiei trebuie sa sti ca cel mai important pas este sa elimini sau sa minimizezi orice expunere la alergen.

Deci, cum functioneaza de fapt o alergie? Sistemul nostru imunitar produce anticorpi IgE pentru a ne proteja de orice organism invadator strain, fie el bacterie sau virus, si ii da acelasi raspuns ca unui alergen. Cand suferi de o alergie, inseamna de fapt ca sistemul tau imunitar recunoaste alergenul ca fiind o amenintare, chiar daca el nu este si reactioneaza in consecinta. In conditii normale aceasta te-ar ajuta sa te protejeze de o potentiala infectie. Anticorpii produsi astfel, determina ca anumite celule sa elibereze histamina in sange. Histamina circula prin sange si poate cauza reactii care pot fi simptome ale unei reactii alergice, si pot fi obesrvate in anumite parti ale corpului cum ar fi la ochi, la caile nazale sau respiratorii, pe piele si chiar in tractul gastro-intestinal.

Desi asta poate explica, cum functioneaza o alergie, nu explica de fapt, efectele unei reactii alergice. Cuvantul „alergie” inseamna reactie a tesutului, anormala sau alterata, dupa o expunere la un antigen (sau „alergen„). Reactia alergica se produce daca tesutul corpului este sensibil la acel alergen. Alergenul poate ajunge la tesut fie prin contact direct cu pielea sau variate membrane ale diferitelor organe sau prin fluxul sanguin dupa absortie. Aproape fiecare parte a corpului poate fi afectata de alergii.

Exista o gama larga de substante si chiar conditii meteorologice care pot cauza reactii alergice. Unele dintre cele mai obisnuite substante care pot cauza alergii sunt praful, polenul, parul de animale si diferite cosmetice. Plante otravitoare precum iedera otravitoare si stejarul otravitor pot cauza de asemenea reactii alergice. Seruri, vaccinuri, medicamente pot de asemenea cauza reactii alergice. Conditii meteorologice extreme, in special frig sau caldura extrema, pot de asemenea declansa o reactie alergica. Alergiile alimentare sunt printre cele mai frecvente dintre toate tipurile de alergii si unele dintre cele ce declanseaza reactii alergice pot fi: laptele, fructele de mare, arahidele, capsunile, si ciocolata. Portocalele, ouale si rosiile sunt alte alimente ce pot cauza reactii alergice.

O reactie alergica nu e ceva neobisnuit si aproape fiecare dintre noi sufera de un anumit tip de alergie, fie are un membru al familiei sau un prieten care sufera de o alergie. Pe cat de variati sunt alergenii, pe atat de variate sunt reactiile pe care acestia le produc. O reactie alergica la un anumit alergen difera de la persoana la persoana, in timp ce o anumta persoana poate suferi de o simpla simptoma precum o urticarie sau inflamarea usoara a pielii, alta persoana poate suferi o anafilaxie, care poate pune viata in pericol. Desi nu exista un tratament definitiv sau garantat pentru alergii, sunt multe tratamente si metode de terapie despre care se crede ca ajuta o persoana sa ajunga la toleranta alergenilor, astfel reducand riscul si severitatea orcarei reactii alergice.

Tipuri de alergii:

Alergii respiratorii: Alergiile de primavara, cu inflamarea gatului sau alte simptome ale alergiei de sezon sunt, in general, cauzate de alergenii din mediu, precum polenul. Procesul de polenizare este un preces de sezon, de aceea aceste alergii se numesc alergii de sezon. In timp ce polenul este principala cauza a alergiilor respiratorii, parul de animale, anumite mucegaiuri si acarienii actioneaza de asemenea ca alergeni, care deseori sun responsabili pentru reactii alergice precum stranutatul, tusea, lacrimarea ochilor, curgerea nasului, sau simptome mai severe, precum astmul.

Alergii cauzate de muscaturi sau intepaturi de insecte: Reactiile alergice la muscaturile sau intepaturile insectelor, sunt de asemenea frecvente, acestea fiind problematice in special pe timpul verii cand majoritatea dintre noi petrecem mult timp in aer liber. Alergiile provocate de intepaturile de insecte pot produce reactii alergice foarte grave anumitor persoane, iar simptomele pot varia de la stare de epuizare, la edem local, ameteli, hipertensiune si cazuri grave de anafilaxie. Cand luam in considerare astfel de reactii, alibinele si viespile reprezinta cea mai mare amenintare.

Alergii alimentare: Alergiile alimentare sunt cele mai frecvente dintre toate tipurile de alergii si reactiile alergiilor alimentare pot varia foarte mult, unele persoane se pot confrunta cu diaree severa sau flatulenta, in timp ce altii pot suferi reactii precum eczeme si eruptii cutanate sau umflarea gatului si hipertensiune. In cazurile grave o persoana poate suferi de anafilaxie, fiindu-i pusa viata in pericol. Cele mai frecvente alergii alimentare sunt cauzate de expunerea la alune, lapte, oua si variate tipuri de fructe de mare. Alergiile provocate de fructele de mare sunt cele mai frecvente dintre alergiile alimentare si afecteaza aproximativ 2% din toata populatia. Cele mai frecente cazuri de alergii datorate fructelor de mare sunt in Spania, Japonia si tarile Scandinave, unde acestea sunt o parte importanta a dietei lor.

Alergii de contact: Alergiile de contact sau dermatita poate fi cauzata de expunerea directa la anumite substante care pot actiona ca alergeni: anumite metale, parfumuri sau latex. Alergia la nichel, este probabil cel mai frecvent tip de alergie  dintre alergile de contact. Simptomele alergiilor cauzate de contactul direct cu pielea pot include mancarimea, inflamarea si senzatia de arsura, sau formarea de besici in zona afectata.

Simptomele alergiilor
Dureri de cap, febra, stari de voma, etc
Simptomele alergiilor se manifesta in forme diferite la diferite organe. Acestea includ dureri de cap, migrene, ameteli, iritabilitate, nervozitate, depresie, nevralgie, conjuctivita, eczeme, febra, nas infundat sau rinoree, diaree, varsaturi, urticarie, astm, dificultati la respirare si umflarea fetei si a ochilor. Aceasi substanta poate cauza simptome diferite, la persoane diferite, in momente diferite.

In timp ce majoritatea reactiilor alergice sunt usoare si nu pune viata in pericol, de exemplu un nas care curge, sunt unele simptome care pot fi mult mai severe, cum e in cazul unei crize de astm cauzat de un alergen din aer. In timp ce simptomele alergiilor sunt conectate si influentate de tipul alergiei asta nu inseamna ca aceasi alergie nu poate produce mai multe simptome. De exemplu, te-ai astepta sa crezi ca un alergen pe care il consumi (alergen alimentar) sa cauzeze simptome precum diareea, greata si varsaturi, dar acesta ar putea provoca, de asemenea, urticarie, dificultate de respirare si multe alte simptome.

In unele cazuri reactia alergica poate deveni foarte severa iar simptomul cauzat de o asemenea reactie se numeste anafilaxie. Intr-un asemenea scenariu, persoana respectiva nu are doar dificultati de respiratie si inghitire, dar sufera de asemenea si de o inflamare severa a buzelor, limbii si a altor diferite parti ale corpului, iar acea persoana poate suferi si de pierderea cunostintei.

Cauzele alergiei
Alergia alimentara este adesea indicatia unei diete nesanatoase si neechilibrate, si de asemenea a unui stil de viata nesanatos.

Alimente rafinate si procesate
O alergie poate fi cauzata de consumarea excesiva si regulata a unui aliment procesat si rafinat. Aceasta din cauza ca acel aliment contine aditivi chimici si substante aromatizante care pot declansa o reactie alergica severa. Stresul si variatile emotionale pot agrava o reactie alergica.

Motivele clare ale dezvoltarii unei alergii, nu au fost inca determinate, dar unele persoane pot fi predispuse sa dezvolte alergii datorita factorilor genetici. Desi exista multe teorii si ipoteze despre posibilele cauze, se intelege faptul ca anumiti factori pot determina cresterea riscului de a dezvolta o alergie, in afara celor ereditari. Factorii mediului inconjurator, precum cresterea brusca a anumitori poluanti sau chiar a alergenilor naturali pot determina ca o persoana sa dezvolte alergii. Cercetatorii au indicat de asemenea, ca nivelul exagerat de igiena si expunera limitata la infectii si boli, pot crea disfunctiuni ale sistemului nostru imunitar, intrucat functia lui traditionala este redusa semnificativ. Aceasta se intampla mai des in tarile dezvoltate, decat in cele in curs de dezvoltare.

Remedii naturale
Anumite substante nutritive s-au descoperit a fi benefice in prevenirea si tratarea alergiilor. Adesea, aportul de vitamina B5 sau acid pantotenic aduce o mare usurare pentru cei ce sufera de alergii.

Tratarea alergilor cu ajutorul uleiului de ricin
S-a descoperit ca cinci picaturi de ulei de ricin adaugate intr-o cana cu apa, sau orice suc de fructe sau legume, daca este baut pe stomacul gol in fiecare dimineata, poate fi benefic in cazul anumitor reactii alergice care afecteaza tractul intestinal, pielea si caile nazale.

Tratarea alergiilor cu ajutorul lamailor
Lamaia este considerata eficienta in cazul orcarui tip de alergie. Jumatate de lamaie se stoarce intr-un pahar cu apa calduta, se indulceste cu o lingurita de miere dupa care se bea in fiecare dimineata, timp de mai multe luni. Acest remediu nu doar ca ajuta la curatarea organismului de toxine dar actioneaza si ca agent antitoxine si antialergic.

Tratarea alergiilor cu ajutorul sucurilor de legume
O cantitate de 500ml de suc de morcovi sau o combinatie de suc de morcovi si suc de sfecla rosie si castraveti, este foarte benefic in tratarea alergiilor. Este nevoie de 100ml de suc de sfecla, amestecat cu 100ml de suc de castravete si 300 ml de suc de morcove, pentru a prepara 500ml de suc, care trebuie consumat cel putin odata pe zi.

Tratarea alergiilor folosind Gingko Biloba
Gingko Biloba este una dintre cele mai bune plante pentru alergii precum astmul sau alte alergii respiratorii. Frunzele de Gingko Biloba contin proprietati vitale care ajuta la activarea trombocitelor din organism, care la randul lor ajuta la lupta impotriva alergiilor cum ar fi astmul. Contine de asemenea antihistaminice naturale si antiinflamatorii care sunt foarte eficiente in lupta impotriva mai multor tipuri de alergii.

Tratarea alergiilor cu ajutorul ciupercilor Reishi
Ciupercile Reishi sunt des folosite in medicina chineza impotriva problemelor, precum alergiile, astmul, hipertensiunea si probleme ale ficatului. Ciupercile Reishi este una dintre cele mai eficiente plante impotriva alergiilor, continand proprietati antiinflamatorii si antihistaminice puternice care pot lupta eficient cu o arie larga de tipuri de alergii, inclunzand astmul.

Sfaturi de dieta pentru cei ce sufera de alergii

Sucuri de fructe proaspete
O alergie este o reactie eronata a sistemului imunitar a unei persoane asupra unei substante nedaunatoare care este perceputa ca o amenintare. Aceatsa hipersensibilitate la o substanta poate cauza o reactie alergica recurenta care poate fi mai severa decat prima. O dieta bazata pe sucuri naturale proaspete, timp de 4-5 zile poate ajuta la restabilira functionarii normale a sistemului imunitar. Este intelept ca acest tip de dieta sa fie urmata regulat, deoarce te ajuta sa iti reglezi sistemul si te poate ajuta  chiar si in a crea o toleranta la alergeni.

Diete mono de legume sau fructe

O dieta mono de fructe sau legume este una extrem de eficienta, in special daca e urmata dupa dieta bazata pe sucuri naturale proaspete. In prima saptamana, pacientii ar trebui sa consume fructe precum strugurii sau merele si legume precum morcovi, catraveti sau legume cu frunze verzi. In a 2-a saptamana, trebuie sa se introduca alt aliment in dieta pacientului, iar in a 3-a saptamana trebuie inclus, alt aliment. Dupa a 4-a saptamana, pacientul poate adouga alimente bogate in proteine, dar trebuie tinut cont ca e indicat sa se adauge cate un produs alimentar nou, la un moment dat. In momentul in care pacientul sufera de o reactie alergica, acel aliment trebuie eliminat din dieta. Cand pacientul nu mai prezinta simptome ale alergiei, se pot adouga noi produse, dietei lor. In acest fel se poate determina ce alimente produc reactii alergice, acestea putand fi evitate.

Evita alimentele precum Ceaiul/Cafeaua sau pe cele ce contin aditivi chimici sau conservanti

Trebuie sa eviti cafeaua, ceaiul, cola si bauturile alcoolice. Trebuie sa eviti de asemenea ciocolata, faiana si zaharul rafinat, in special produsele de panificatie, cum ar fi produsele de patiserie. Pestele si produsele lactate trebuie de asemenea evitate, de asemenea si produsele alimentare afumate, sarate sau murate. Conservele alimentare, in special cele ce contin arome chimice si conservanti trebuie eliminate din dieta oricui.

Alergiile alimentare sunt dintre cele mai comune dintre tipurile de alergii. Adresandu-te alergiilor alimentare cu tratamente naturale, precum schimbarile de dieta nu doar ca este practica, dar si extrem de eficienta. Cele mai frecvente tipuri de alergii alimentare, includ alergiile alimentare la produsele bazate pe grau, pe porumb sau pe gluten. Alergiile la lapte sunt de asemenea frecvente la bebelusi. Alergiile alimentare au tendinta sa cauzeze urticarie sau eruptii cutanate, care pot fi tratate cu ajutorul remediilor naturale.

Ca si in orice alergie, cheia in tratarea ei este evitarea sau limitarea expunerii la alergeni. O dieta pentru alergiile la porumb sau la gluten, implica o dieta care sa nu contina acesti ingredienti.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?