Afta


Afta reprezinta o exulceratie galbuie, rotunda sau ovala, inconjurata de un halou rosu, urmand dupa o vezica uneori de origine virala, si situata pe mucoasa bucala, faringiana sau genitala.

Exista doua tipuri de afte:
Afte simple – pot sa apara de trei-patru ori pe an si se vindeca in maxim o saptamana. De obicei, apar la persoane cu varsta cuprinsa intre 10-20 de ani.
Afte complexe – sunt mai putin frecvente si apar mai ales in randul persoanele care le-au mai manifestat in prealabil.

Cauza exacta a aparitiei aftelor nu este cunoscuta. Se considera ca stresul sau afectarea tesutului bucal sunt cauze ale aftelor simple. Anumite alimente – citrice sau fructe si legume acide (lamaie, portocale, ananas, mere, smochine, rosii si capsuni) pot declansa aparitia aftelor sau le pot agrava. Uneori suprafata ascutita a unui dinte, un aparat dentar sau o proteza nepotrivita ar putea conduce la formarea aftelor.

Tratamentele recomandate sunt:

  • prin fitoterapie cu: salvie, salcie, sulfina, trandafir, busuioc, turtita mare. Tratamentele constau in ceaiuri cu care se fac gargarisme sau se tamponeaza zonele afectate.
  • prin apiterapie utilizand un spray de propolis 10%. Se va pulveriza cu spray de propolis pe zona afectata de 2 ori, dupa care, locul se va acoperi cu un unguent de propolis 20-30%.
  • prin alimentatie. Se recomanda a se consuma: legume (morcovi) si fructe (lamaie, afine, dude albe si rosii). Cu suc de lamaie se poate vindeca zona afectata prin tamponari repetate.

In general, aftele apar, in mare masura, ca produse de hiperaciditatea stomacului. In acest sens, pacientul va fi trat si de arsuri gastrice.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Connect with Facebook

*

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
Da-ne un like si nu te mai stresam cu acest mesaj ! :-)
Esti deja fan?